Финансова санкция в размер на 12 000 лева е наложена на община Пловдив заради превишаване на депонираните отпадъци в екозавода в Шишманци. Глобата е наложена от РИОСВ - Пловдив и е потвърдена от две съдебни инстанции. Наказателното постановление е издадено през февруари 2023 г., а сега излиза окончателното съдебно решение, съобщиха от екоинспекцията за "Фокус".

В края на 2022 г. екоинспектори направили проверка в екозавода и установили, че изхвърлените отпадъци са повече от капацитета. Заводът има разрешително за четири клетки, но към момента на проверката функционирали само две. Те са с ограничение на обемите, тъй като при превишаването съществува реална опасност от замърсяване на водите на близката река и почвата. Третата клетка е изградена, но не е въведена в експлоатация. 

Капацитетът на клетка-1 е 150 000 тона, а на клетка-2 - 142 000 тона. При документалната проверка е установено, че от въвеждането в експлоатация на клетка-2 до 30 септември 2022 г. са депонирани 211 454 тона отпадъци. Въпреки сериозното превишаване на обема, клетката продължавала да се експлоатира. 

Изграждането на екологичния завод на територията на бившия Стоманолеярен завод в Шишманци започна през 2004 г. в мандата на кмета д-р Иван Чомаков. На 8 октомври 2009 г., с близо 3 години закъснение, лентата беше прерязана от тогавашните премиер Бойко Борисов, кмет Славчо Атанасов и областен управител Иван Тотев

Екозаводът е първият в България за преработка на битови отпадъци. Инвестицията е в размер на 42 млн. лева, от които 32 млн. лв. са осигурени от държавата, а останалите 10 млн. лв. от Община Пловдив. Заводът е направен по технология на френската фирма Techem, с предварително сепариране на оползотворяемите отпадъци, като хартия, стъкло и метали и компостиране на органичните отпадъци.

Годишният капацитет е 125 хил. тона с възможност за достигане до 275 хил. тона. Технологията, машините и съоръженията за екозавода са изработени специално за нуждите на град Пловдив. Остатъчният продукт от неподлежащи на преработка твърди фракции, който е около 30%, се депонира на изграденото за целта депо. 

Екозаводът е собственост на община Пловдив, но е даден с 30-годишна концесия на частния "Консорциум Екологичен завод". Депото в Шишманци се ползва от 9 общини от Пловдивска област. Досега община Пловдив плащаше по 29,29 лева за депониране на тон боклук, а от 1 януари 2024 г. таксата се вдига на 50,31 лева.