12 000 дръвчета раздават на търновци и жителите на региона навръх Великден, предаде кореспондент на "Фокус". Инициативата, която се случва за втора поредна година, е на Гората.бг и TarnovoRuns.

"Ще подаряваме плодни, медоносни и паркови дървета, и храсти от над десет вида - дюли, облагородени сини сливи, диви череши, явори, ясени, дъбчета (цер), златен дъжд, бяла акация, малини, лавандули и други. Повечето дръвчета са 30-120 см., оптимални за прихващане и лесни за засаждане, като има и такива до 2,5 метра, а церът е едногодишен. Малините, сливите, дюлите, са директно плододаващи, черешите не са облагородени (подложки са) и следва да се облагородят/ашладисат. Размерите варират", обясняват организаторите.

Тяхната цел е да засадят общо 3 милиона дръвчета в България, като те са изключително близо - вече има засадени 2,5 милиона фиданки.

"Ще Ви дадем подробна информация за видовете, заедно с инструкции за съхранение, засаждане и грижа. Те ще бъдат качени и тук в събитието във Фейсбук. Да, ще може да получите по колкото искате дръвчета - 10, 20 или колкото можете да засадите. Моля, носете си използвани, но здрави найлонови пликове/малки чували, допълнително ще помогнете на природата", призовават още инициаторите на акцията.

Кампанията ще се проведе на 16 април /неделя/ от 15:00 часа в парк "Дружба". Повече за нея можете да прочетете тук.

Луиза ТРАНЧЕВА