Специализирана полицейска операция с насоченост "Използване на обезопасителни средства по време на пътуване от водачите и пътниците в превозните средства", е проведена на територията обслужвана от сектор "Пътна полиция" при ОДМВР-Стара Загора за времето от 6 до 12 март. Това съобщиха за "Фокус" от полицията. В хода на същата са проверени 659 МПС. Съставени са 357 глоби на водачи и пътници в МПС, като от тях 41 са за нарушения на водачи, неизползващи обезопасителни колани, 13 за неизползване на обезопасителни колани на предна седалка от пътници, 10 за неизползване на обезопасителни колани на задна седалка от пътници и 293 за други нарушения от водачи на МПС.

За времето от 06.03.2023г. до 12.03.2023 г. на територията на ОДМВР-Стара Загора в рамките на разпоредената специализирана полицейска операция за спазване на Закона за движението по пътищата са проверени 3287 МПС и 5870 лица. Съставени са 1198 фиша и 243 акта за установени административни нарушения.

Акцент в акцията е недопускане на управление от водачи, употребили алкохол, наркотични вещества и/или техни аналози, както и управление на МПС от неправоспособни шофьори. В същия период са установени общо шест водачи, качили се зад волана след употреба на алкохол - четирима от тях са шофирали след употреба на алкохол до 1,2 промила, двама - с над 1,2 на 1000. Под въздействие на наркотични вещества или техни аналози са установени да шофират трима водачи, а шестима, спрени за проверка, са отказали да бъдат тествани за употреба на алкохол или наркотични вещества. Установени са 8 неправоспособни водачи. От обобщените данни: по метода "линеен контрол“ за същия период са извършени 293 проверки, установени са 193 нарушения. За същия период по метода широкообхватен контрол са извършени 20 проверки, установени са 24 нарушения.

Рени АТАНАСОВА