В Районната избирателна комисия – Смолян са регистрирани 28 партии и коалиции за участие в парламентарните избори на 2 октомври. 112 са кандидатите за народни представители за областта, които се борят за 4 депутатски места. Това съобщи за Агенция "Фокус“ – Смолян председателят на Районната избирателна комисия – Смолян, Росица Чакърова.

98 149 са избирателите в област Смолян по предварителни списъци за парламентарните избори на 2 октомври. Те ще гласуват в 262 избирателни секции, в които са назначени 2034 членове на секционни избирателни комисии. В 133 секции ще се гласува с машина, а в 10 ще има по две машини. С хартиени бюлетини ще се гласува в 129 секции в областта, поясни Чакърова.

Тя допълни, че предстои обучителна кампания, по време на която ще се поставят машини за гласуване във всички населени места, в които ще се гласува машинно. Жителите на тези градове и села ще имат възможност да се обучат на инсталираната на машините демо версия за гласуване. Кампанията ще се проведе от РИК – Смолян, а конкретните дати ще бъдат обявени допълнително.

Обявените са решенията за назначаване на секционните избирателни комисии в област Смолян. Техните обучения ще се проведат през последните 10 дни преди изборния ден.

17 септември е крайният срок за подаване на заявления от страна на избиратели с трайни увреждания, които не им позволяват да проведат избирателното си право в изборните помещения, но желаят да гласуват в подвижна избирателна кутия. Заявленията се подават писмено на хартия до съответния кмет на населеното място или кметски наместник или по електронен път.

До 17 септември е и крайният срок за избирателите, които желаят да подадат заявление за гласуване по настоящ адрес.

Чакърова уточни, че тепърва ще бъдат образувани подвижните секционни избирателни комисии. До 21 септември РИК – Смолян трябва да ги назначи и тогава ще стане ясно колко ще бъдат те за областта.

До момента изборната кампания в област Смолян протича спокойно и няма жалби и сигнали за нередности, каза още Чакърова. 

Нели ГЕРГЬОВСКА