110 е броят на кандидат-депутатите, които се борят за гласовете на кюстендилци в започналите избори, съобщиха за "Фокус“ от Районната избирателна комисия – Кюстендил. 75 от желаещите да станат народни представители са мъже, а 35 – жени. 78-годишен е най-възрастният от кандидатите, а най-младият е на 23 години. Кюстендилският избирателен район има право да изпрати четирима свои представители в новия парламент.

Броят на избирателите в област Кюстендил по предварителните избирателни списъци в областта е 127 968. Наблюдава се намаление в броя на избирателите с около 700 души в сравнение с предходния вот, който беше на 2 октомври.

На територията на област Кюстендил, 2 187 лица са подали заявление за гласуване по настоящ адрес. Техният брой за предходния вот е бил 2 110.

На територията на областта към настоящия момент има 286 секции, като в 266 от тях има видеонаблюдение. Заетите членове на секционните избирателни комисии са около 2 300. В 170 секции избирателите е имат възможност да гласуват както с хартиена бюлетина, така и с електронно устройство – в зависимост от желанието им. В 110 секции е се гласува само с хартиена бюлетини.

Разкрити са 6 подвижни секционни комисии в общините: Кюстендил, Дупница, Бобов дол, Сапарева баня, Рила и за първи път и в община Невестино.

Секции за гласуване са разкрити към ареста в Кюстендил, в затвора в Бобов дол, както и към хосписа в Бобов дол.

332 жители на община Кюстендил имат право да гласуват за първи път на тези избори. Една жена навършва днес 100 години.

Венцеслав ИЛЧЕВ