Регионалната дирекция по горите в Кюстендил отчете 4305 проверки, извършени от началото на годината в Кюстендил и Перник. В интервю за "Фокус“ директорът на горската структура инж. Здравчо Тодоров посочи, че най-многобройните проверки са на превозните средства – 1 821. 996 са проверките в обекти за добив на дървесина, а проверките в обектите за преработка и търговия с дървесина са 437. Останалите проверки са на ловци, риболовци и други физически лица. В резултат на проверките са съставени 108 актове за нарушения по Закона за горите.

Основно актовете са добив и за транспорт на дървесина. 230 е броят на констативните протоколи, свързани с предписания или с неизвестни нарушители.

"Ние имаме много добри взаимоотношения с органите на МВР. От началото на годината с ОД на МВР – Кюстендил сме извършили 104 проверки. Сред тях са и проверки на ловци, включително и изпробвани с дрегер за алкохол“, коментира Здравчо Тодоров. По думите му при тези проверки са съставени 8 акта и 12 протокола с предписания. Проверки са извършени и с органите на МВР на територията на област Перник.

"Извършихме и съвместни проверки с НАП. Всичко това говори, че не спираме проверките. Когато имаме добри взаимоотношения с другите структури – има и по-добри резултати“, коментира Здравчо Тодоров.

Венцеслав ИЛЧЕВ