Завършилите средното си образование през 2022 година ученици трябва да заплатят здравните си вноски за своя сметка до започване на работа или на учебната година във висшето учебно заведение, в което ще продължат своето обучение, напомнят от офиса на НАП в Сливен. За Сливенска област задължение имат 1028 зрелостници, а само за Община Сливен завършилите средно образование са 758.

Сумата за внасяне за периода от завършване на средното и започване на висшето образование или работа по трудов договор е в размер на 28,40 лв. месечно. Причината за това изискване е, че абитуриентите не попадат в нито една от категориите – ученици или студенти, поради което не отговарят на условията за здравно осигуряване за сметка на държавния бюджет, както и не упражняват трудова дейност, за която подлежат на здравно осигуряване на съответното основание по реда на Закона за здравното осигуряване.

В тези случаи завършилите средно образование трябва да подадат декларация Образец 7 – за възникване на задължение за внасяне на здравноосигурителните вноски. Документът се подава до 25-о число на месеца, следващ месеца, през който е възникнало задължението за осигуряване. Това е и срокът за плащането на тези вноски, уточняват от приходното ведомство в морския град.

През летните месеци много студенти, обучаващи се в чужбина, се завръщат. За да ползват безплатни здравни услуги, те трябва да уредят здравноосигурителния си статус, като е необходимо да представят в офисите на НАП по постоянен адрес доказателствени документи. Такива документи са например: удостоверение или служебна бележка от университета, в който следват, диплома за завършено висше образование и др. Тези документи трябва да са преведени от лицензирана фирма и се вземат предвид само ако в тях е посочен периодът на обучение. Документът се подава в териториалната дирекция или офис на НАП по постоянен адрес, за да се "изчистят“ задълженията на студента за здравноосигурителни вноски.

В рубриката "Здравно осигуряване" на интернет страницата на Националната агенция за приходите е поместена и информацията за попълване и подаване на декларация Образец 7. Формулярът се подава в офис на НАП, по пощата с обратна разписка или чрез електронната услуга на приходната агенция "Приемане на декларация образец № 7 "Данни за възникване на задължение за внасяне на здравноосигурителни вноски“, достъпна с Персонален идентификационен код /ПИК/ или КЕП.