Административният съд в Кюстендил постанови окончателно решение, с което потвърди установено нарушение от страна на ТЕЦ – Бобов дол, предаде репортер на "Фокус“. В РИОСВ – София е подаден сигнал за наличие на миризма на сяра и прах в село Големо село от дейността на централата. На 17 февруари 2022 година е извършена проверка от страна на служители на инспекцията.

Резултатът от проверката е, че видно, от справка от информационната система "Елекон“, че енергиен котел № 1 и енергиен котел № 3 са в експлоатация, а при извършения обход на производствената площадка  са  установени емисии на прахообразни вещества, формирани от работещото комплексно роторно съоръжение и багери на открития въглищен склад.  Сочи се, че чрез КРС се осъществява транспортиране на въглища към работещите котли от открития въглищен склад, а формираните от дейността емисии вятърът насочва към село Големо село.  

Констатирано е, че дружеството не е предприело мерки за ограничаване на емисиите от прахообразни вещества чрез използване на ветроупорни прегради при товарене и разтоварване на горивата на открито, ограничаване на дейностите при високи скорости  и съобразяване посоката на вятъра или ограничаването им по друг подходящ начин.  

Въз основа на обстоятелствата е съставен акт и издадено наказателно постановление, оспорено от ТЕЦ – Бобов дол пред районния съд в Дупница. Съдът е отменил наказателното постановление.

Това е дало право на директора  на  Регионална инспекция по околната среда и водите – София да обжалва пред Административен съд – Кюстендил, който от своя страна отменя решението на дупнишките магистрати. Наказателното постановление е изменено и вместо глоба от 190 000 лева, централата трябва да заплати гроба от 100 000 лева.

Според административните съдии, в случая се доказва неизпълнение на две от условията по издаденото на нарушителя  комплексно разрешително, а именно за предприемане на  всички необходими мерки за ограничаване на емисиите на прахообразни вещества и за извършване на всички дейности на площадката по начин, недопускащ разпространението на миризми извън границите на производствената площадка

Венцеслав ИЛЧЕВ