Община Пловдив е пуснала обществена поръчка за закупуване  на нови паркомати, видя "Фокус". Стойността на допълнителните 17 броя е 183 600 лева. Възложител е директорът на ОП “Паркиране и репатриране" Ненко Калакунов.

Все още не е ясно къде точно ще бъдат поставени, но наскоро няколко улици в “Централен" и “Западен" станаха част от “Синя зона" - ул. "Ген. Данаил Николаев", бул. "Свобода" от ул 'Копривщица и ул. "Царевец" от МОЛ Пловдив до УМБАЛ "Свети Георги", ул. "Лейди Странгфорд", "Пейо Яворов" и "Янко Сакъзов".

Според техническата спецификация паркоматите трябва да са на български, английски, френски и немски езици. Чрез приложение клиентите ще могат да избират паркинг, както и време. То ще дава възможност на потребителите да виждат и кои паркомати не работят.

Машините ще итпечатват талони, на които ще има информация за дата и час на продажбата, обща сума на продажбата и вид на монетите, време за паркиране,  местонахождение (паркинг, зона, адрес).

Крайният срок за подаване на офертите е 8 юни, а отварянето им ще стане от комисията на следващия - 9 юни.

В същото време Община Пловдив успоредно пусна и поръчка за абонаментно сервизно обслужване на 83 бр. автомати за платено паркиране в целия град и управление на специализирана Информационна система "Parkfolio“, за дистанционно следене тип "Strada“. Втората поръчка е на стойност 222 393,6 лева с ДДС.

Така за близо 406 000 лева Пловдив ще се сдобие с нови 17 паркомата и нов софтуер за управлението на всичките 83, поставени из целия град. Общо 100 машини за платено паркиране заместват част от служителите в общинско предприятие “Паркиране и репатриране", с което ще се спестят пари за заплати и ще се намали възможността за влияние на човешкия фактор.