97 495 са избирателите по предварителни списъци, имащи право да гласуват на предстоящите парламентарни избори на 2 април в област Смолян. Това каза за "Фокус“ Росица Чакърова – председател на Районната избирателна комисия – Смолян. "Към момента са формирани 260 секции на област Смолян. Броят им ще нарасне, тъй като тепърва ще се образуват секциите, които са подвижни и тези в лечебните заведения. В секциите с над 300 избиратели ще има и машина и ще може да се гласува както машинно, така и с хартиена бюлетина. В секциите, където има под 300 избиратели, ще се гласува само на хартия“, поясни Чакърова.  

Тя уточни, че вчера е приключила регистрацията на кандидатските листи. 14 партии и 7 коалиции са регистрирали кандидатски листи в РИК – Смолян. Броят на кандидатите за народни представители за 22-ри изборен район Смолянски е 100 и те се борят за четири мандата.

"За момента всичко върви нормално, няма жалби и нередности, изборния процес върви по хронограма. До 7 март, РИК – Смолян трябва да назначи съставите на секционните избирателни комисии. От вчера започнаха да постъпват съставите, навсякъде са в общините е постигнато съгласие и следва през следващите няколко дни тези състави да бъдат назначени. Текат и сроковете за подаване на заявления за гласуване на друго място“, каза още председателят на РИК - Смолян.

Нели ГЕРГЬОВСКА