Тазгодишното издание на Софийския театрален салон, който стартира днес,  ще отдаде заслужена почит на обичания от поколения българи актьор Апостол Карамитев, като отбележи 100 години от рождението му в два поредни дни, информират от Съюза на артистите в България (САБ).

На 19 март (неделя) от 19:00 часа на сцена "Апостол Карамитев" в Народния театър ще бъде излъчен документалният филм за живота и кариерата на актьора, след което ще се проведе среща-разговор с неговия син – Момчил Карамитев, който е сценарист, режисьор и оператор на лентата. Събитието ще бъде със свободен вход.

В Градската градина пред Народния театър на 20 март от 17:00 часа ще бъде открита документалната изложба "100 години Апостол Карамитев – актьорът рицар", която е посветена на творческата дейност на артиста. В рамките на 28 табла ще бъдат изложени над 100 фотографии и материали, които са старателно подбрани от десетки обработени документи. Изложбата, чийто куратор е театроведът Тинка Николова, ще може да бъде посетена до 1 април.

Днес началото на Софийския театрален салон ще се постави от Streaming Generation, който за деветнадесета поредна година ще представи в столицата спектаклите, екипите и актьорите, отличени с номинации за наградите за сценични изкуства ИКАР 2023, информират от Съюза на артистите в България.

През месец март публиката ще може да се наслади на множество представления и паралелни събития, които ще се проведат в рамките на Софийския театрален салон. Той е част от Календара на културните събития на Столичната община за 2023 г., както и от Националния културен календар и се провежда с подкрепата на Министерството на културата.

Първата среща на публиката с театъра ще бъде на 6 март от 19:00 часа в Столичния куклен театър (Салон "Гурко") по време на събитието Streaming Generation. Специално за зрителите трима млади режисьори ще представят своите сценични версии на текстове от двете издания на "Бохемска София" – "Истории от жълтите павета" и "Духът на стария град". Публиката ще има възможност да стане свидетел и на заснемането на откъсите, които по-късно ще бъдат публикувани онлайн. Събитието е с вход свободен.

За поредна година част от програмата ще бъде и Софийският куклен театрален салон. По време на Международния ден на кукления театър – 21 март, от 19:00 ч. в Столичния куклен театър ще бъдат бъдат връчени и традиционните награди за млади актьори, работещи в сферата на кукленото изкуство СИВИНА.

Софийският театрален салон ще завърши с дългоочакваната церемония по връчването на наградите ИКАР 2023. И тази година сцената на Народния театър ще домакин за творците и техните най-високи постижения за изминалия театрален сезон. Най-престижните награди за сценични изкуства у нас ще бъдат раздадени за 49-и път и ще отличат творци в 14 категории. Водещ на вечерта ще бъде актьорът Филип Аврамов. Допълнително информация за спектаклите и номинациите има в програмата на Софийския театрален салон 2023 г. Билети за тях се предлагат на съответните каси на театрите.