За поредна година Златоград събира всички почитатели на фолклора, на вкусната храна и красивата природа на Празника на златоградското чеверме, съобщи за "Фокус“ кметът на града, Мирослав Янчев. За разлика от минали година тази година той няма да е в първата събота на месец май заради Великден и постния ден, в който трябваше да се проведе и затова ще бъде на 11 май.  

Янчев допълни, че хотелската база в Златоград е почти на 100 % запълнена още от минала година, като много малко от хотелите са разпродали местата за тези дни в последните месеци. "Това показва, че празникът е доказателство, че събитията, които провеждаме в малките общини подпомагат малкия бизнес, хотелите и всички сфери на икономиката. Надявам се да проведем един хубав празник“, посочи Янчев.

"100 чевермета сме предвидили тази година да предложим на нашите съграждани и гости, които ще се въртят в центъра на Златоград под звуците на над 100 каба гайди. Този празник е насочен към българския фолклор. В програмата имаме предвидени ансамбли и танцови състави, известни изпълнители и разбира се сме дали акцент и на родопските изпълнители, така че да могат всички посетители на града да се насладят на фолклора. В самия ден на празника, 11 май сме предвидили и изява на местните самодейци и хората да видят и местния фолклор“, допълни кметът на Златоград.

Той поясни, че чевермето специалитет, който трудно се приготвя заради търпението, което трябва да се вкара. "Не трябва да се бърза и да се оставя без надзор и наблюдение, тоест имаме едно непрестанно приготвяне в рамките на 4 до 6 часа, в зависимост от големината на агнетата. Иска се търпение и внимание към това, което се прави. Гостите ще видят на място как се приготвя чевермето под съпровода на гайди. Чевермета в центъра на София и големите градове няма как да се приготвят. Но да се правят чевермета в Златоград им отива, защото природата, от която сме заобиколени също си заслужава да се види заедно с въртенето на агнетата“, категоричен е Янчев.

Той заяви, че се радват на хилядите посетители, които идват всяка година за празника. "Ние сме малък град и не сме много готови да приемем 10 000 - 20 000 души на един път и те да бъде обслужени качествено, както навсякъде. Затова имаме предложение към местните хора да направят и скари на самия площад, за да може тези хора, които не могат да си уредят чеверме, да имат възможност да опитат и от другите деликатеси“, каза още кметът на Златоград.