10 убити и 108 ранени. Това е равносметката от войната по пътищата в област Кюстендил. По данни на Областна дирекция на МВР – Кюстендил, възникналите от началото на годината пътнотранспортни произшествия са 275. Статистиката е до 16 ноември 2022 година. 78 от катастрофите са тежки.

За същия период на миналата година пътните произшествия са с 5 по-малко, тежките са с 1 повече, ранените са с 10 повече, а убитите със 7.

Основна причина за възникването на произшествията си остават нарушенията на водачите на моторни превозни средства – 94.18 % от общия брой.

Анализът на произшествията сочи, че в дните неделя -50 броя, и понеделник – 41 броя,  възникват най-много пътни произшествия.

Пътните произшествия с участието на деца и юноши до 17 години са 10 с 12 ранени и 1 убит, той е бил пътник.

Всиччки жертви са в резултат на 4 пътнотранспортни произшествия на територията на общините Дупница, Сапарева баня и Кюстендил. Тестовете на водачите за алкохол и наркотик на тези водачи са отрицателни, по вина на водачите са възникнали.

Апелът на пътните полицаи към участниците в движението е да спазват правилата – особено внимание  при извършване на маневрата е изпреварване, както и спазване на дистанция