10 случая на скарлатина са регистрирани за седмица във Варна и областта. Това сочат данните от седмичната справка на Регионалната здравна инспекция, на база данните за периода от 13-ти до 19-ти януари, предаде репортер на Агенция "Фокус". За сравнение за същия период на предходната седмица се наблюдава лек спад на заболелите от скарлатина, когато са били регистрирани 12 лица.

Скарлатината е остро заразно заболяване, което протича с температура, обща интоксикация, ангина, и дребно петнист обрив по кожата. Причинители са бета - хемолитичните стрептококи. Инкубационният период е от 1-10 дни.

Контактните от предучилищна възраст и възрастните контактни, работещи в детски и родилни заведения се подлагат на 7-дневно медицинско наблюдение. При поява на скарлатина в детско и учебно заведение, децата от групата или класа на болния се поставят под медицинско наблюдение 7 дни.

За същия пероид в съответната група на детското заведение не се приемат нови деца, неболедували от скарлатина.

На бактериологично изследване за бета -хемолитични стрептококи подлежат преболедувалите, съмнителните и застрашените от ревматизъм, прекарали ставни възпаления и сърдечни смущения във връзка с предишни стрептококови заболявания, лица с вродени сърдечни пороци.

От РЗИ - Варна посочват в седмичната справка, че намаляват случаите на варицела. За отчетния период са регистрирани 145 случая с варицела, а за предходната седмица те са били 263. 

Десислава ВАСИЛЕВА