10 решения на общинските съвети в Кюстендилска област са върнати за ново разглеждане, като незаконосъобразни, от областния управител Катя Димитрова, при упражняване на административен контрол, за периода от 14.01.2022 г. до 14.06.2022 година, съобщиха от пресцентъра на Областна администрация – Кюстендил. 9 от тях вече са прегласувани от местните законодателни власти. В посочения период е осъществен административен контрол върху общо 684 решения на общинските съвети, приети на проведени редовни и извънредни заседания.

За ново разглеждане са върнати 4 решения на Общински съвет-Сапарева баня, 2 – на Общински съвет-Невестино, 1- на Общински съвет-Кюстендил, 1 – на Общински съвет-Дупница, 1 – на Общински съвет-Бобошево и 1 – на Общински съвет-Кочериново.

За ново разглеждане са върнати текстове от Наредбата за определяне и администриране на местните такси и цени на услуги на територията на община Бобошево. 2 от върнатите за ново разглеждане 4 решения на Общински съвет-Сапарева баня касаят промяна в начина на трайно ползване на земеделска земя, като Общинският съвет не е посочил мотиви, както и не се е обосновал за задоволяване на какви други общински земеделски нужди е необходимо да се промени начина на трайно ползване на съответната земеделска земя. Останалите решения на Общински съвет-Сапарева баня са за обявяване за частна общински собственост на 2 поземлени имота и даване съгласие за продажба, както и решението за бюджета, поради незаконосъобразност на отделни точки.

Върнатото за ново разглеждане решение на Общински съвет-Дупница касае точки от бюджета, в частта прехвърляне на правомощия от Общинския съвет към кмета на Общината, въпреки, че законодателят е регламентирал, че тези въпроси са от изключителната компетентност на Общинския съвет.

Решението на Общински съвет-Кюстендил относно даване на съгласие да се промени предназначението и начина на трайно ползване на 54 имота от земеделски в горски територии, и да се трансформира собствеността на 10 имота с начин на трайно ползване "пасище“ от публична в частна общинска собственост, също е върнато за ново разглеждане от местния парламент.

При осъществяване на административен контрол, областният управител Катя Димитрова върна за ново разглеждане решение на Общински съвет-Кочериново, касаещо продажба на имот по реда на Закона за общинската собственост, вместо по Закона за приватизацията и следприватизационния контрол, както и две решения на Общински съвет-Невестино – едното също е за продажба на имот по Закона за общинската собственост вместо по Закона за приватизацията и следприватизационния контрол, а другото – Подробен устройствен план – План за регулация, като се промени в границата на урегулиран поземлен имот.

Срок за ново обсъждане тече единствено за отмененото решение на Общински съвет-Невестино за продажба на имот. Всички останали решения на местните законодателни власти са преразгледани и на заседания на Общинските съвети и са отменени.