Окръжен съд – Русе одобри споразумение, по силата на което на Й.М. се налага наказание лишаване от свобода за срок от десет месеца при първоначален "общ" режим за опит за придобиване, с цел разпространение, на високорискови наркотични вещества, съобщи институцията.

Обвиняемият е на 26 години, от гр. Русе, със средно образование, осъждан, неженен, безработен. Съгласно споразумението, същият се признава за виновен в това, че на 28.01.2024 г. в гр. Русе, кв. "Средна кула", без надлежно разрешително, в нарушение на установените на Закона за контрол на наркотичните вещества и прекурсори правила, направил опит да придобие, с цел разпространение високорискови наркотични вещества - метамфетамин с нето тегло 4,37 грама на стойност 305,90 лева, като деянието останало недовършено поради независещи от дееца причини.  

През 2021 г. Районен съд – Русе  е наложил наказание "лишаване от свобода" за срок от три години на обвиняемия, чието изтърпяване е било отложено за изпитателен срок от пет години, в който срок е извършено и престъплението, за което е повдигнато обвинение и постигнато споразумение.

При изпълнение на наказанието 10 месеца лишаване от свобода се приспада времето, през което Й. М. е бил задържан, считано от 28.01.2024 г. до одобряване на споразумението. Наркотичните вещества, както и средствата за извършване на престъплението - черна торбичка,електронна везна и прозрачен полиетиленов плик, се отнемат в полза на държавата. Обвиняемият следва да заплати и разноските по делото в размер на 1 582,72 лв.

 На основание чл. 68, ал. 1 от НК Окръжен съд – Русе приведе в изпълнение наказанието лишаване от свобода за срок от ТРИ ГОДИНИ, наложено на Й.М. по НОХД № 214/2021 г. по описа на Окръжен съд – Русе, което следва да се търпи при първоначален "общ" режим.

Определението в частта, за одобряването на споразумение е окончателно и не подлежи на обжалване.

Определението за привеждане в изпълнение на отложеното наказание, подлежи на обжалване и протест в 15-дневен срок пред Апелативен съд - гр. Велико Търново.