10 години от създаването си празнува институт "Конфуций“ към Великотърновския университет "Св. св. Кирил и Методий“. От висшето учебно заведение уточняват за Агенция "Фокус“, че са подготвили богата програма с различни събития, сред които е и Тържествен концерт спектакъл на 15 октомври от 18:00 часа в МДТ "Константин Кисимов“.

Днес деца от предучилищнатагрупа на детска градина "Соня“ във Велико Търново поздравиха с песни и танци екипа на Институт "Конфуций“ и заместник-ректора по международната дейност на Великотърновския университет проф. д-р Димитър Димитров. Студенти от ВТУ, изучаващи китайски език, зарадваха малчуганите с "Танца на дракона“, а на финалаза всички имаше вкусна торта, приготвена специално за празника.

Проф. Д. Димитров заедно с директорите на "Конфуций“ от българска и китайска страна – доц. Искра Мандова и проф. Дун Юенсин – засади магнолия в двора на Института с пожеланието, както тя расте нагоре и се развива, така и изучаващите източни езици в нашия Университет да растат и се развиват здрави и успяващи.

Институт "Конфуций“ във Великотърновския университет отваря врати през октомври 2012 година като 359-ия Институт (от над 500) в целия свят и втория в България. Негови партньори от китайска страна са Китайската международна образователна фондация към Министерството на образованието в КНР и Китайският университет по геонауки (Ухан).

Дейността на Институт "Конфуций“ е насочена към разпространението на китайския език и култура в България, повишаването на качеството на обучението по китайски език в страната, засилването на двустранния обмен и сътрудничество в областта на образованието и културата.