Апелативен съд – Варна осъди застрахователно дружество да заплати на пострадал в катастрофа обезщетение за неимуществени вреди размер от 1 млн. лв. Сумата е за претърпените болки и страдания, резултат от увреждането му в инцидент през юни 2019 г. Това съобщиха от съда.

На пътя от Варна към с. Въглен майката на момчето е нарушила правилата за движение по пътищата и причинила ПТП с товарен автомобил. Вследствие на челния удар жената и нейната майка починали на място, а пътуващото на задната седалка 14-годишно момче получило тежки травми. В продължение на месеци то било в кома и прекарало около година в болници в България и чужбина. Общото му здравословно състояние е силно увредено без възможност за значително подобрение, според вещите лица. 18-годишният днес младеж е във физическа невъзможност да се грижи сам за себе си.

Първата инстанция е определила размер от 500 хил. лв. Потърпевшият, поставен под запрещение, обжалва чрез баща си решението, тъй като смята размера за занижен и несправедлив. Искът е срещу компанията, в която е застрахована гражданската отговорност на водача на автомобила, причинил инцидента.

В катастрофата момчето е изгубило своите майка и баба. Самото то е получило тежки травми, като състоянието му изисква 24-часови грижи и всекидневна рехабилитация. Животът му е променен изцяло и необратимо - от жизнено, активно спортуващо момче се е превърнал в инвалид с пълна зависимост от чуждо обгрижване.

Решението подлежи на обжалване пред ВКС