За тринадесети път в Общинския театър в Кюстендил гостуват абсолвентите от Националната академия за театрално и филмово изкуство. Това каза в интервю за "Фокус“ директорът на културния институт Чавдар Ненов.

"Началото поставихме през 2009 година. Чудейки се по какъв начин да отбележим Международния ден на театъра – 27 март, се роди идеята да поканим най-младите актьори в държавата, а именно абсолвентите от НАТФИЗ "Кръстьо Сарафов“ специалност "Актьорско майсторство за куклен театър“, които в продължение на една седмица да изиграят своите дипломни спектакли“, каза Чавдар Ненов.

По думите му тази година младите театрали представят двата свои спектакъла – "Шишарко“ и "Трите прасенца“, петнадесет пъти на кюстендилска сцена. Около 1 500 деца от детските градини и училищата от Кюстендил ще имат шанса да видят какво са успели да направят абсолвентите през годините на обучението си, да видят тези два спектакъла.

"По мое мнение, а и по мнението на Театралната академия това, освен приятно изживяване, се оказва и една много полезна практика за абсолвентите, защото те никога до сега не са играли с такъв интензитет. Сами може да си представите натоварването, защото всеки ден те играят по три спектакъла. Изключително полезен за тях е и фактът, че те излизат извън стените на Театралната академия, идват да играят тук в Кюстендил в един професионален театър, на една професионална сцена която им е и чужда“, допълни Ненов.

По думите му на практика това се оказва много полезно и практично за тях, показва им какво ги очаква за в бъдеще. Защото работата на актьорите е свързана и с много пътувания, постоянно играене на чужди сцени, сцени които не познават. Това за тях се явява един безценен опит. За кюстендилската публика пък това е един начин да се запознае с бъдещите актьори на театъра.

"Всеки, играл пред деца знае, че при тях няма етикеция, при тях няма влизане в положение, ако нещо им хареса – те го харесват искрено и се радват. Ако нещо не им харесва – също го показват. Изискванията към хората, занимаващи се с куклен театър са много големи, защото нямат право да разочароват малките зрители. А пък ние винаги разбираме по лицата им дали им е харесало или не чак до там. Съдейки по усмивките от първите представления съм доволен – децата излизат щастливи от залата на театъра“, коментира Чавдар Ненов.

Директорът на кюстендилския театър съобщи, че на 27 март ще има и спектакъл за възрастни. В голямата зала Яна Маринова и Теодор Папазов ще изиграят спектакъла "Любовни писма“. Билетите вече са продадени.