На пръв поглед предложеният от Пекин план за мир в Украйна изглежда наивен. Но всъщност изпълнява едновременно две задачи – вътрешно и външнополитическа, коментира пред вестник "Взгляд“ политологът Станислав Ткаченко, след като по-рано Министерството на външните работи на Китай предложи план за разрешаване на украинския конфликт.

"Осъществимостта на мирния план на Китай за Украйна в краткосрочен план изглежда съмнителна. И документът на пръв поглед изглежда като набор от общи предложения“, казва Станислав Ткаченко, професор в катедрата по европейски изследвания във Факултета по международни отношения на университета в Санкт Петербург, експерт във Валдайския клуб.

"В глобален смисъл обаче документът поставя Китай на руската страна в този конфликт. Нищо, предложено от Пекин, няма да бъде подкрепено нито в Киев, нито във Вашингтон. Освен това Съединените щати ще се опитат да "размият“ мирния план, предложен от Поднебесната империя“, смята събеседникът на изданието.

"Ще има много коментари: Виктория Нуланд ще заеме най-радикалната позиция, Антъни Блинкен ще говори малко по-сдържано. Но по един или друг начин, ако Белият дом приеме този план, Русия ще излезе от специалната операция с фиксиран фронт, като същевременно запази лицето си. А имиджовата победа на Москва е неприемлива за Вашингтон“, продължи експертът.

Според Ткаченко документът е насочен едновременно към два вида аудитория. "Първата са китайците. Планът трябва да покаже на гражданите, че тяхната страна е глобална сила, способна да заеме ясна и всеобхватна позиция по много труден международен проблем“, обяснява той.

"Вторият аспект е външната политика. Това е опит на Поднебесната империя да формулира мнението на развиващите се страни относно конфликта в Украйна. В крайна сметка за мнозина това е чисто периферен проблем. По този начин Пекин заема много изгодна позиция, говорейки от името на по-голямата част от света на пръв поглед банални истини“, заключи Ткаченко.

По-рано китайското външно министерство публикува план за мирно уреждане на украинската криза. Документът се състои от 12 точки и предвижда прекратяване на военните действия и мирни преговори.

Първата точка, която Пекин посочва, е необходимостта от зачитане на суверенитета и териториалната цялост на всички страни. В документа се посочва, че "всички страни са равни, независимо от техния размер, сила или богатство“.

Второ, Китай призовава за изоставяне на манталитета на Студената война, тъй като регионалната сигурност не може да бъде постигната чрез укрепване и разширяване на военните блокове.

Третият параграф, озаглавен като "спиране на враждебните действия и спиране на войната“, гласи, че "няма победители в конфликти и войни“. Пекин настоява страните да не наливат масло в огъня и да не позволяват украинската криза да излезе извън контрол.

В четвъртия параграф Китай настоява за провеждане на мирни преговори. На пето място Пекин призовава за подкрепа на всякакви мерки, които помагат за смекчаване на последствията от хуманитарни кризи. Също така КНР в шести параграф приветства подкрепата за обмена на военнопленници между Киев и Москва. Седмият е посветен на безопасността в атомните електроцентрали. Освен това Китай смята използването на ядрени оръжия за неприемливо, както се споменава в осмия параграф. Деветата точка предвижда изпълнение на зърнената сделка, десетата - премахване на санкциите, точка 11 - осигуряване на стабилни вериги за производство и доставки. И накрая, Пекин изразява готовността си да съдейства за следвоенното възстановяване на зоната на конфликта.

По-рано заместник-постоянният представител на Китай в ООН Дай Бин заяви, че дипломацията е единственият начин за разрешаване на украинската криза.

Първият дипломат на Китай Ван И посети Русия тази седмица.Той се срещна с президента Владимир Путин, външния министър Сергей Лавров и секретаря на руския Съвет за сигурност Николай Патрушев.

Преди това той участва в работата на Мюнхенската конференция по сигурността, където проведе многобройни срещи със западни представители.