Белият дом официално е потвърдил разрешението Въоръжените сили на Украйна да използват американско оръжие на руска територия в района на Харков и Суми в Украйна, съобщава "Укринформ".

Разрешението е било потвърдено сряда (19 юни) от Майкъл Карпентър, старши директор по европейските въпроси в Съвета за национална сигурност на Белия дом.

"Бяхме съвсем наясно, че това разрешение за използване (на американски оръжия) позволява на украинците да отвърнат на огъня по руските позиции точно от другата страна на границата в Харковска област, както и в Сумска област", е заявил представителят на американската администрация.

Той е подчертал, че по този начин Русия ще бъде лишена от възможността да приютява войските си от собствената си страна на границата, откъдето атакува украинската територия.

Както съобщава "Укринформ", през последните месеци руснаците са събрали сили от собствената си страна на границата в близост до Харковска и Сумска област на Украйна, откъдето продължават да атакуват украинските позиции.