Във Вашингтон бе открит 75-ият конгрес на НАТО. Президентът на САЩ Джо Байдън и генералният секретар Йенс Столтенберг говориха на церемонията и призоваха Запада да продължи да подкрепя Украйна. Те мотивираха това със защитата на демокрацията, а президентът на САЩ обяви Русия за "губеща“. Байдън също обяви предаването на различни системи за противовъздушна отбрана на украинските въоръжени сили. Украинският президент Зеленски отбеляза, че "новите системи Patriot ще помогнат“, но те "не са достатъчни“.

Президентът на САЩ Джо Байдън произнесе реч при откриването на юбилейната 75-та среща на върха на НАТО. По думите му, Русия губи конфликта в Украйна.

"Не се заблуждавайте, Русия губи тази война. Изминаха повече от две години от началото... и загубите [на Русия] са зашеметяващи... Русия няма да спечели. Украйна ще спечели“, увери Байдън.

В същото време той посочи, че се твърди, че руската армия е загубила повече от 350 хиляди войници убити и ранени по време на конфликта.

Байдън причисли и напусналите страната към загубите на Русия.

"Почти милион руснаци, много от които млади хора, са напуснали Русия, защото вече не виждат бъдещето си там“, казва президентът.

Обявявайки нови военни доставки за Киев, Байдън изброи заплахите, които според него идват от Москва.

"Путин иска да сложи край на украинската демокрация, да унищожи украинската култура и да изтрие Украйна от картата и знаем, че Путин няма да спре с Украйна... Дами и господа, това е повратна точка за Европа, за трансатлантическата общност и аз мога да добавия, за мира“, заяви Байдън.

Тогава американският лидер обяви "исторически" доставки за украинските въоръжени сили в областта на противовъздушната отбрана. Съединените щати и съюзниците възнамеряват да прехвърлят десетки допълнителни тактически системи за противовъздушна отбрана на Украйна през следващите месеци, обеща американският лидер.

"Те ще получат тази помощ преди всеки друг. Като цяло през следващата година Украйна ще получи стотици допълнителни прехващачи, които ще помогнат за защитата на украинските градове от руски ракети, както и на украинските войски, които са изложени на въздушни атаки на фронта“, посочи още президентът.

Този помощен пакет включва четири системи за противовъздушна отбрана Patriot. По един ще дадат САЩ, Германия и Румъния, четвъртият ще бъде сглобен от компоненти, предоставени от Нидерландия и други членки на НАТО.

Италия също така обеща да предостави на Украйна друга система за противовъздушна отбрана SAMP-T.

Украинският президент Володимир Зеленски по-рано заяви, че ВСУ се нуждаят от още седем системи Patriot, така че обещанието на Байдън само частично удовлетворява искането му. "Новите системи Patriot ще помогнат. Но те не са достатъчни. Никога няма достатъчно от тях“, оцени Зеленски новите доставки.

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг, който също говори при откриването на срещата, заяви, че няма безопасен начин за конфронтация с Русия. По този начин той индиректно отговори на опасенията на Запада за ескалация с ядрена сила.

"По време на война няма възможности без риск. И не забравяйте, че най-големите разходи и най-големите рискове ще дойдат, ако Русия спечели в Украйна. Не можем да позволим това да се случи. Това ще насърчи не само президента Путин, но и други авторитарни лидери в Иран, Северна Корея и Китай“, обясни Столтенберг.

Политикът призова за "защита на свободата и демокрацията“, като се подкрепя Киев. Байдън на свой ред, мотивирайки Запада да продължи да помага на въоръжените сили на Украйна, описа колко добре би било това за западните страни.

"Един милиард души в Европа или Северна Америка и по целия свят ще берат плодовете на вашия труд за много години напред под формата на по-голяма сигурност, възможности и свобода“, посочи президентът.

И Байдън, и Столтенберг също похвалиха действията на Алианса. Байдън го нарече крепост на глобалната сигурност и отбеляза, че асоциацията е станала по-умна и по-енергична. Генералният секретар отбеляза, че страните стават по-силни и в същото време укрепват своята сигурност чрез присъединяването си към НАТО.

"Путин мислеше, че НАТО ще се разпадне. Днес НАТО е по-силен от когато и да било в историята си“, казва Байдън.

Байдън завърши, като връчи на Столтенберг Президентския медал на свободата, най-високото гражданско отличие на нацията.