Американска военна база, разположена близо до петролното находище Ал Омар в контролирания от кюрдите район на Североизточна Сирия, близо до град Дейр ез-Зор, е била атакувана от рояк дронове, съобщава Jerusalem Post. Отбелязва се, че тази атака е отговор на неотдавнашния американски удар по Багдад, по време на който беше убит командирът на "ракетната част“ на групировката "Катаиб Хизбула“.

В сряда ливанската медийна мрежа Al Mayadeen, която според Израел е свързана с Хизбула, съобщи за експлозии близо до база на американската армия в Сирия. Американски части са в района от 2017 г.

Базата е била атакувана от "рояк дронове камикадзе“, пише Jerusalem Post, позовавайки се на информация от египетския Bayan-Gate News. Подчертава се, че това е втората подобна атака тази седмица срещу американски бази в региона.

Американските въздушни удари срещу "Катаиб Хизбула“ бяха отговор на смъртта на трима американски войници в база в Йордания.

Днешната атака беше извършена само часове след предполагаемото убийство от САЩ на командир на Катаиб Хизбула в Багдад, отбелязва още Jerusalem Post.

Катаиб Хизбула е тясно замесена в настоящия кръг от ескалация с многобройни атаки срещу позиции на САЩ в Близкия изток и те са заподозрени, че стоят директно зад смъртоносната атака срещу американската база Tower 22 в Йордания.

Катаиб Хизбула, според израелските власти, е една от няколкото групи, действащи в региона, за да подкрепят външнополитическите цели на Иран в Ирак и Сирия, действащи под общото име Ислямска съпротива в Ирак, пише Jerusalem Post.