Западът трябва да признае грешките си, довели до конфликта в Украйна, за да постигне мир, заяви лидерът на британската дясна партия Reform UK Найджъл Фараж в статия за The Telegraph, след като беше обвинен в подкрепа на позицията на Руският президент Владимир Путин по украинския въпрос.

"Няма лесно решение на конфликта. Началото обаче трябва да бъде признаването на истината за причините и последствията. Затова искам да го кажа така, както е, и го правя вече десет години. Тези клеветници, които твърдят, че ако казвам истината, това ме прави "рупор на Путин“, те само разкриват слабостта на своите аргументи“, отбеляза той.

Фарадж също подчерта, че трябва да спрат обвиненията към него за това, че говори за истинските причини за конфликта в Украйна, тъй като недалновидната политика на Запада е довела до началото му.

Ден преди това Найджъл Фараж заяви, че конфликтът в Украйна е провокиран от НАТО и Европейския съюз с постоянното им разширяване на изток. В интервю за британска телевизия той каза, че е предупредил за заплахата от конфликт в Украйна още през 2014 г. След това Фарадж беше критикуван от британски политици. Министърът на отбраната в сянка Джон Хийли нарече лидера на Reform UK "неподходящ" за какъвто и да е политически пост. Британският премиер Риши Сунак смята изявленията за конфликта в Украйна, направени от Фарадж, за "опасни“ за сигурността на Великобритания и нейните съюзници.