Кадиров е започнал да подготвя свой наследник заради заболяването си, пишат "Проект" и "Новая газета Европа", като се позовават на разследвания.

През цялата 2023 г. медиите упорито говореха за тежкото заболяване на чеченския президент Рамзан Кадиров. Изглежда обаче, че той е успял да реши здравословните си проблеми за известно време.

Според мащабно разследване на изданието "Проект" Кадиров е имал и има проблеми с бъбреците, но ги е решил, поне за известно време. Официално състоянието на Кадиров не се коментира, но изчезванията му от публичното пространство моментално привличат вниманието.

Напоследък Кадиров се появява на публични места с отоци. По време на речите си той често не е в състояние да говори ясно.

На фона на слуховете за болестта му Кадиров е започнал да подготвя свои наследници. Членовете на семейството му заемат всички високи постове в републиката. Кадиров не се притеснява, че някои от тях нямат и 18 години. Журналисти твърдят, че именно болестта е накарала Кадиров да предприеме такива решителни действия.

"Новая газета Европа" на 22 април публикува мащабно разследване за здравето на Кадиров: според журналистите още през 2019 г. той е диагностициран с панкреатична некроза, а след 2022 г. състоянието му започва сериозно да се влошава. В разследването се твърди също, че през 2023 г. руските власти са започнали ПР кампания, за да покажат, че Кадиров е добре.

Кадиров присъства на встъпването в длъжност на президента Владимир Путин на 7 май. Ръководителят на Чеченската република трудно се е изкачвал по стълбите. Помощниците му помогнаха да свали сакото си, пишат медии. Но руската журналистка Маргарита Симонян написа за главата на Чечения в своя канал Telegram: "Здравето му е отлично. Проверих го лично - бицепсите му са твърди като скала".