Държавният глава на САЩ Джо Байдън и президентът на Украйна Володимир Зеленски подписаха в 10-годишно двустранно споразумение за сигурност, насочено към укрепване на защитата на Киев, предава Reuters.

Документът, подписан в кулоарите на срещата на върха на Г-7 в Италия, има за цел да бъде стъпка към евентуалното членство на Украйна в НАТО.

"Страните признават това споразумение като подкрепящ мост към евентуалното членство на Украйна в НАТО“, се казва в текста.

Зеленски отдавна се стреми към членство на Украйна в НАТО, но съюзниците засега не отправят официална покана поради опасения от ескалация на войната с Русия. Алиансът разглежда всяка атака, предприета срещу един от неговите 32 членове, като атака срещу всички съгласно член пети от Северноатлантическия договор.

В случай на въоръжено нападение или заплаха от такова срещу Украйна, висши служители на двете страни ще се срещнат в рамките на 24 часа, за да се консултират за отговор и да определят какви допълнителни нужди за отбрана са необходими на военните на Киев, се подчертава в споразумението.

В документа САЩ отново заявяват подкрепата си за защитата на суверенитета и териториалната цялост на Украйна на фона на подновения натиск от страна на Русия на източния фронт в страната.

"За да се гарантира сигурността на Украйна, и двете страни признават, че Украйна се нуждае от значителна военна сила, стабилни способности и устойчиви инвестиции в своята отбранителна индустриална база, които са в съответствие със стандартите на Организацията на Северноатлантическия договор (НАТО)“, подчертават още в текста.

"САЩ възнамеряват да осигурят дългосрочна материална подкрепа, обучение и съвети, поддръжка, разузнаване, сигурност, отбранителна промишленост, институционална и друга подкрепа за развитието на украинските сили за сигурност и отбрана, които са способни да защитават суверенна, независима, демократична Украйна и възпиране на бъдеща агресия“, гласи подписаният документ.