Онова, което е известно до този момент за конституционните промени, според които българите трябва да бъдат вписани като държавнотворен народ в македонския устав, е,  че гражданите в югозападната ни съседка не подкрепят този ход, а в Събранието, въпреки надеждите, няма квалифицирано мнозинство, за да прокара решението, пише "Нова Македония“.

"По логиката на нещата следва, че ако конституционните промени не бъдат одобрени в следващия период, то Договорът за приятелство и сътрудничество между двете страни, подписан през 2017 г., напълно губи своята легитимност и не би трябвало да поражда никакви бъдещи задължения към подписалите го страни и по този начин следва да бъдат изхвърлени от преговорната рамка на страната с ЕС като несъвместими с европейските норми и стандарти“, отбелязва авторът Сашо Таневски.

Според него, "този договор няма легитимност, защото насилственото прокарване на документ, който не се ползва с подкрепата на хората, засилва още повече антагонизма и съпротивата срещу този, който настоява за прилагането на такова асиметрично споразумение“.

Това налива вода в мелницата на ВМРО-ДПМНЕ, които са категорични, че "няма да подкрепят конституционни промени под български диктат“. Опозиционната партия е твърд фаворит преди предстоящите през пролетта на следващата година парламентарни избори в югозападната ни съседка.

Лидерите на партията неведнъж са се заканвали да денонсират Договора за добросъседство в България, като това може да се случи, според текста на документа, една година след изявяването на подобно желание от една от страните.