Консервативното правителство на "Нова Демокрация“ в Гърция призна, че не е успяло да постигне целта си на изборите в неделя, като премиерът Кириакос Мицотакис посочи рекорден брой въздържали се и протестен вот като възможни причини, предава европейската редакция на Politico.

Говорителят на правителството Павлос Маринакис нарече това "пирова победа", отбелязвайки, че партията е разбрала посланието, изпратено от избирателите.

Нова Демокрация“ запази преднината си пред опонентите си, но дялът й от гласове спадна с 13 процентни пункта спрямо миналогодишните национални избори и 5 процентни пункта спрямо последните европейски избори.

Очаква се скоро да има мащабна промяна в кабинета.

Правителството и основната опозиция излязоха отслабени от европейските избори в неделя, докато партиите вдясно от управляващата Нова Демокрация спечелиха  на фона на рекорден процент въздържали се от близо 60%.

Според оценката на Министерството на вътрешните работи на южната ни съседка за крайния резултат, дясноцентристката НД изостана значително от резултата си през 2019 г. (33,12%) на предишните евроизбори с 28,6%, спечелвайки седем места.

Тя все още има голяма преднина пред лявата СИРИЗА, която спечели 14,7% и четири места. Основната опозиционна партия не успя да достигне 17%, които събра в миналогодишните парламентарни избори.

Социалистическата ПАСОК спечели 12,9% и три места и остава твърдо прикована към огорчението си на трето място въпреки често заявяваните си стремежи да стане основната опозиционна партия в страната.

Националистическото Гръцко решение е четвърто с 9,3% (две места) пред комунистическата ККЕ с 9,3% и две места. Крайнодясната "Нике“ спечели 4,4% и едно място, пред Курс за свобода с 3,4%, също с едно място. Друга партия вдясно от НД, "Гласът на разума“, се движи на прага от 3% и не беше ясно дали е спечелила място.