Официален представител "номер 2“ на НАТО заяви, че ядрените заплахи на руския президент Владимир Путин в момента са просто "психологическо сплашване", пише европейската редакция на Politico.

Путин отправи предупреждението в четвъртък, след като френският президент Еманюел Макрон застана зад посланието си, че Западът не може да изключи изпращането на войски, за да помогне на Украйна да отблъсне пълномащабната инвазия на Русия.

Заместник-генералният секретар на НАТО Мирча Джоана смята "дрънкането с ядрено оръжие“ на Путин за "дискурс, който се задълбочава в логиката на психологическото сплашване, а не в реални намерения", в интервю за испанския вестник El País, публикувано в петък.

Той добави: "Не виждаме никаква непосредствена заплаха Русия да използва тези оръжия. Но тези изявления сами по себе си са много опасни, защото подкопават доверието. Русия знае последствията от предприемането на такава стъпка“.

Джоана, който може да се оттегли по-късно тази година, за да участва в президентските избори в Румъния през септември, също увери, че НАТО ще "продължи да гарантира, че подкрепяме Украйна и избягваме ескалацията с Русия“.

Относно предложението на Макрон за изпращане на войски, той коментира: "Ние напълно уважаваме правото на нашите съюзници да представят нови идеи на масата. Но ние в НАТО нямаме намерение или планове да разполагаме войски в Украйна“.

Джоана изрази надежда, че Алиансът ще остане силен, дори ако скептикът към НАТО Доналд Тръмп спечели президентския пост на САЩ този ноември. "Както републиканците, така и демократите разбират много добре много сложната конкуренция с Китай, Русия, Иран и Северна Корея. САЩ ще се нуждаят от всички свои съюзници в Европа и останалия свят“, сигурен е Джоана.