1 март в Иран се провеждат парламентарни избори, като един от първите гласували е иранският върховен лидер аятолах Али Хаменей. Той призова гражданите да гласуват възможно най-скоро, заявявайки, че "и приятели, и врагове на Иран наблюдават избирателната активност", съобщава Arab News.

"Направете приятелите си щастливи и направете враговете си безнадеждни", добавя Хаменей.

Предварителните резултати от изборите в Иран се очакват в събота.

Очаква се изборите да бъдат тест за популярността на религиозното ръководство на фона на нарастващото недоволство от политическата, социална и икономическа криза, допълва Reuters.

Гласуването ще бъде първата мярка за подкрепата на Иран за Хаменей след антиправителствените протести през 2022 и 2023 г., които доведоха до най-големите безредици след Ислямската революция от 1979 г.

Заедно с парламентарните избори ще бъдат избрани 88 членове на религиозния орган, наречен Асамблея на експертите, чиято задача е да назначава или освобождава върховния лидер.

Най-голямата твърдолинейна група, съставена от бивши членове на елитната Революционна гвардия и свързаната с нея милиция "Басидж", както и други политици, лоялни на върховния лидер Хаменей, се очаква да запази мнозинството в парламента.