Италианският политик-ветеран, основател и лидер на партията "Напред, Италия!“ Силвио Берлускони, оглавявал три пъти правителството в Рим, почина на 87-годишна възраст, съобщават медиите на Апенинския полуостров.

Политици и водещи обществени фигури в страната изказаха съболезнования на близките на Берлускони и отдадоха почит на една от най-колоритните личности през последните десетилетия.

Бившият министър-председател на Италия и лидер на политическата партия "Италия вива“ Матео Ренци публикува дълъг пост в социалната мрежа Twitter, в която сподели, че Берлускони "написа история“.

"Мнозина го обичаха, мнозина го мразеха: всеки днес трябва да признае, че неговото влияние върху политическия, но също така и върху икономическия, спортния и телевизионния живот беше безпрецедентно. Днес Италия скърби заедно с неговото семейство, близки, компании, партия. За всички, които го обичаха, моята най-привързана и най-искрена прегръдка. В този момент си спомням за нашите срещи... за нашите споразумения, за нашите сблъсъци“.

Ренци споделя и за телефонен разговор с Берлускони, в който магнатът го е разчувствал, когато е заговорил за майка му.

Двама членове на италианското правителство изказаха съболезнования на близките на Берлускони, като вицепремиерът Матео Салвини го описа като "велик човек и велик италианец“, цитира Reuters думите му.

Министърът на отбраната Гуидо Крозето написа в Twitter, че смъртта на Берлускони означава края на една ера. "Много го обичах. Сбогом, Силвио!“, написа Крозето.

Партията на премиера Джорджия Мелони - "Братя италианци“, също сподели туит в памет на Берлускони.

 "Сърдечни мисли към семейството и близките му. Ще го помним като една от най-важните, решаващи и ценени фигури в италианската политическа история“, се казва в съобщението на партията.

Берлускони и Мелони имаха обтегнати отношения в миналото, след като той я бе определил като "покровителствена, властна, арогантна и обиждаща“ жена. Двамата често влизаха в сблъсъци и спорове по политически въпроси.

"АК Монца“, футболният отбор от висшата италианска дивизия, собственост на Силвио Берлускони от 2018 г., отдаде почит на милиардера на своя уебсайт.

В изявлението пише: "Завинаги с нас. Адриано Галиани и всички от АК Монца скърбят за загубата на Силвио Берлускони. Празнота, която никога не може да бъде запълнена, завинаги с нас. Благодаря ви за всичко, президенте“.