"Хизбула" е готова за война с Израел", това е заявил ръководителят на шиитската милиция Хасан Насрала. Той също така е предупредил Кипър, че може да бъде цел, ако приеме израелски сили, предава The Times of Israel.

Насрала е произнесъл реч по телевизията в сряда (19 юни) след възпоменателна служба за Сами Талеб Абдула, командир на "Хизбула", който е убит при израелска атака срещу Южен Ливан по-рано тази седмица.

"Врагът знае, че трябва да ни очаква на сушата, във въздуха и в морето и ако войната бъде наложена, ще последва съпротива без правила или ограничения", е заявил той, добавяйки, че "няма да има безопасно място от ракети и дронове".

Сегашната конфронтация е "най-голямата битка от 1948 г. насам", годината, в която Израел обяви независимост, и "ще промени лицето на региона и ще оформи бъдещето му", е допълнил Насрала.

"Хизбула" нанася удари по израелски позиции "в рамките на определен и конкретен график", е заявил Насрала, като е отбелязал, че групата разполага с "голямо количество информация" за израелските укрепления, численост и разполагане.

Насрала първо е заплашил Кипър, като се е обърнал към правителството в Никозия, с ултиматума, че ако страната "отвори своите летища и бази за врага, за да се насочи към Ливан, ще се превърна в участник във войната". Той твърди, че Израел има тайни планове да използва летището в Кипър, ако собствените му въздушни бази бъдат дезактивирани от атаките на "Хизбула".