Министърът на външните работи на Унгария Петер Сиярто е потвърдил, че Европейският съюз е приел решение да насочи 1,4 милиарда евро приходи от замразени руски активи за военна подкрепа на Украйна и е обявил намеренията на Будапеща да оспорва решението, предава Европейская правда, като се позовава на брифинг на Петер Сиярто, предаван по HVG.hu.

Според Сиярто "ЕС е прекрачил червената линия", като се е съгласил да насочи 1,4 милиарда евро (2.98 милиарда лева) приходи от замразени руски активи за финансиране на доставките на оръжие за Украйна, докато "в действителност Унгария не е искала това и ще е необходимо единодушно решение".

"Войната е заслепила вземащите решения в ЕС", е коментирал Сиярто и е предупредил, че унгарската страна вече проучва "правни възможности".

Сиярто е допълнил, че "този ход представлява дългосрочен риск за функционирането на Европейския съюз".

По-рано стана известно, че страните от ЕС в понеделник одобриха първия транш до 1,4 милиарда евро за военна помощ за Украйна, който ще дойде от приходите от замразени руски активи чрез Фонда за подкрепа на Украйна (UAF).

Правната служба на Съвета на ЕС заяви, че Унгария не може да спре това финансиране, тъй като се е въздържала по време на гласуването по-рано тази година в полза на създаването на UAF, а средствата не идват от данъкоплатците на ЕС.