Черноморската инициатива за износ на зърно от пристанищата в Украйна не предвижда специални механизми за удължаване, но сделката ще остане в сила и след 18 март, ако някой от участниците в нея не се противопостави, обясни за ТАСС информиран източник.

"Ако страните нямат възражения, сделката ще продължи и след 18 март“, каза той, отговаряйки на въпрос дали страните трябва по някакъв начин да оформят продължаването на споразумението.

Събеседникът обясни, че в този случай сделката ще продължи да работи в същата форма, както в момента, без промени и допълнения. Той допълни, че от тази гледна точка няма значение за колко ще бъде удължено споразумението - за 60 или 120 дни. "Ако сделката бъде удължена за 60 дни, тя ще продължи да действа след 18 март и след 60 дни една от страните може да повдигне въпроса за нейното прекратяване“, отбелязва източникът.

Източникът добави, че към момента нито една от страните по споразумението не е обявила, че се оттегля от него.

На 22 юли миналата година в Истанбул бе подписан пакет от документи за доставка на хранителни продукти и торове на международния пазар. Един от тях одобри механизъм за износ на зърно от контролираните от Украйна черноморски пристанища. Друга част от споразуменията се отнасят за достъп до световните пазари на руски храни. Руските власти многократно са изтъквали, че втората част всъщност не е изпълнена. През ноември миналата година зърнената сделка бе удължена с още 120 дни до 18 март.