Въпросът за получаване на гаранции от западните страни за връщането на Россельхозбанк към системата SWIFT е на дневен ред, съобщи за РИА Новости източник, запознат с преговорите по зърнената сделка.

"Да, този въпрос наистина се обсъжда. Той се обсъжда подробно между ООН и редица западни държави. Сега има въпрос за получаване на определени гаранции, така че да няма пречки при свързване към системата", отбелязва събеседникът на агенцията.

Както съобщи по-рано Министерството на отбраната на Турция, този въпрос ще бъде обсъден днес в Истанбул на ниво технически делегации.

Източникът на руската медия не изключи връщането на руската държавна банка към системата SWIFT да стане с посредничеството на турски финансови институции.

 

"Но и тук, както казахме по-рано, се изискват гаранции за турската банка, че утре няма да бъдем изправени пред санкции“, подчертава той.

Черноморската инициатива за зърно, която беше подписана от представители на Русия, Турция, Украйна и ООН на 22 юли 2022 г., включва споразумения за износ на украинско зърно през Черно море и деблокиране на руския износ, храни и торове, припомня медията.

От 18 март 2023 г. Русия удължи сделката за 60 дни - до 18 май Украйна настоява, че сделката е удължена за 120 дни.

Сред изискванията на руската страна са и повторното свързване на Россельхозбанк към системата за международни трансфери SWIFT и възстановяването на амонякопровода Толиати-Одеса. Москва многократно е обръщала внимание на факта, че договореностите по тези въпроси все още не са изпълнени, посочват от руската агенция.