Към сутринта на 16 януари дефицитът на капацитет е нараснал значително, но енергетиците работят за възстановяване на електроенергийната система. Това съобщават от "Укренерго“, цитирани от Укринформ.

"Към 11.00 ч. продължава възстановяването на електроенергийната система след 12-ия масиран ракетен обстрел на противника на 14 януари. Дефицитът в енергийната система се увеличи значително. Това се дължи на намаляване на производството на електроенергия поради ракетни атаки срещу електроцентрали. Това се наслагва и върху нарастването на потреблението, свързано с началото на работната седмица“, се казва в съобщението на компанията във "Фейсбук“.

Отбелязва се, че в областите са въведени намалени лимити за потребление за целия ден. Заради превишението им от 9 часа са въведени аварийни спирания в четири области, а от 10 часа - в пет области на Украйна. Също така е възможно да се използват аварийни изключвания в други региони.

"Ситуацията се усложнява от метеорологичните условия (пориви на вятъра, обледявания на проводници), в централната област има прекъсвания на тока поради повреди в разпределителните мрежи“, допълват от компанията.

Както отбелязват от "Укренерго“, енергийната инфраструктура се възстановява след 12-ия руски ракетен удар и тече ремонт на всички съоръжения, повредени от обстрела.