Журналистът на изданието The Wall Street Journal с американско гражданство Евън Гершкович е бил задържан в Екатеринбург по подозрение в шпионаж, съобщава Интерфакс, като се позовава на Центъра за връзки с обществеността на Федералната служба за сигурност (ФСБ) на Руската федерация.

"Федералната служба за сигурност на Руската федерация пресече незаконната дейност на американския гражданин Евън Гершкович, роден през 1991 г., кореспондент на московския клон на американския вестник The Wall Street Journal, акредитиран от руското външно министерство, който е заподозрян в шпионаж в интерес на американското правителство“, се казва в разпространеното съобщение.

Според ФСБ Гершкович, "действайки по указание на американската страна, е събрал информация, представляваща държавна тайна, за дейността на едно от предприятията на руския военнопромишлен комплекс".

"При опит да получи секретна информация в Екатеринбург бе задържан американец“, съобщиха от разузнаването.

Следственият отдел на ФСБ на Русия е образувало наказателно дело срещу американски гражданин по чл. 276 от Наказателния кодекс на Руската федерация (шпионаж). Журналистът е изправен пред присъда от лишаване от свобода за срок до 20 години.