"Жълтите жилетки" организираха масова демонстрация в Париж срещу повишаването на цените, съобщава кореспондент на РИА Новости от мястото на събитието.

Шествието в града е започнало в ранния следобед под силна охрана на полицейски служители и жандармеристи.

Според кореспондент на агенцията в акцията са участвали хиляди хора, недоволни от нарастващата инфлация, пенсионната реформа и прилагането от страна на правителството на член 49.3 от Конституцията, който позволява законите да се приемат без дебат в парламента.

"Във Франция положението на бедните е много тежко. Те са лишени от възможността да се лекуват, да плащат сметки за ток и да получават качествена храна. В същото време има група експлоататори, които вземат всичко, а държавата защитава тях“, коментира пред агенцията един от привържениците на "Жълтите жилетки“.

Мащабни протести започнаха във Франция на 17 ноември 2018 г., когато по улиците излязоха повече от 300 000 души. Мнозина бяха със светлоотразителни жилетки, които дадоха името на движението. Първоначалното искане беше да не се вдигат данъците върху цените на горивата и бензина, след това недоволните издигнаха и други - социални и политически.

Оттогава по традиция протестите се провеждат в събота. Често те са придружени от погроми, безредици и сблъсъци между демонстранти и полицията. Движението на "Жълтите жилетки“ стана разпознаваемо в много страни по света.