Ръководителят на европейската дипломация Жозеп Борел смята, че европейските страни не са се уморили да помагат на Украйна, предава РБК-Украйна. Той заяви това на пресконференция с първия дипломат на Киев Дмитро Кулеба.

"Честно казано, не виждам никакви признаци, че има това, което наричате "умора" сред страните членки. Всички са притеснени и всички признават успехите на украинците - за които не винаги се говори много", заяви Борел .

Той отбеляза, че украинците са успели да постигнат "значителен успех“ в борбата срещу Русия. Като пример той цитира функционирането на "зърнения коридор“ без Русия и консолидацията на украинската армия на левия бряг на Днепър близо до Херсон.

"Убеден съм, че страните членки ще продължат да подкрепят Украйна, защото за нас това е екзистенциален въпрос. Не можем да си позволим да бъдем "уморени", защото това е наш ангажимент", подчерта той.

Да припомним, че на 15 ноември Европейската комисия внесе в Съвета на ЕС предложения за 12-ия пакет от санкции срещу Русия. Предлага се въвеждането на ограничителни мерки срещу повече от 120 физически и юридически лица за ролята им в подкопаването на суверенитета и териториалната цялост на Украйна.

ЕС също така предлага нови забрани за внос и износ, включително на руски диаманти, както и действия за укрепване на цените на петрола и противодействие на заобикалянето на санкциите на ЕС.

Наскоро Европейската комисия публикува доклад за напредъка на Украйна и други страни кандидатки по пътя към присъединяване към Европейския съюз. По-специално, Комисията реши да препоръча започване на встъпителни преговори с Украйна, но с условието за въвеждане на реформите, посочени в доклада.

За започване на преговори е необходимо съгласието на всички лидери на страните от блока. Те могат да обсъдят този въпрос на срещата на върха, която ще се състои на 14-15 декември.

Конференцията на председателите на Европейския парламент на 28 ноември публично подкрепи началото на преговорите за присъединяване на Украйна към Европейския съюз.