Върховният представител на ЕС по външните работи и политиката на сигурност Жозеп Борел смята, че пълната забрана за издаване на шенгенски визи на руснаци няма да получи единодушна подкрепа в ЕС. Това каза той в неделя вечерта в интервю за австрийската телевизионна и радиокомпания ORF.

"От моя гледна точка пълната забрана за всички руснаци по каквато и да е причина не е добра идея. Не мисля, че прекъсването на отношенията с гражданското население на Русия ще помогне. И не мисля, че тази идея ще получи единодушна подкрепа [в ЕС]“, каза той.

В същото време Борел смята за правилно да се въведе по-селективен подход при издаването на визи. Той отбеляза, че е необходимо "да се преразгледа подходът към предоставянето на визи на някои руснаци“, по-специално да не се дават на олигарсите. "Трябва да сме по-селективни. Но аз не съм за спирането на издаването на визи на всички руснаци“, подчерта Борел. Той изрази увереност, че външните министри на страните от ЕС ще обсъдят този въпрос и ще изработят балансирано решение.

Външните министри на 27 страни от ЕС на неформална среща на 30 август в Прага ще обсъдят единен подход по въпроса за издаването на визи на руски граждани. Водещите държави от ЕС, по-специално Германия, все още предпазливо обмислят възможността за забрана за издаване на шенгенски визи на руснаци, тъй като подобна мярка може да бъде потвърждение, че санкциите на ЕС не са насочени срещу ръководството на Русия, а срещу цялата страна и нейния народ. Германският канцлер Олаф Шолц подчерта, че трудно може да си представи спиране на издаването на шенгенски визи на руснаците. Според него отговорността за ситуацията в Украйна носи ръководството на Руската федерация, а не обикновените граждани.

Превод и редакция: Иван Христов