Реакцията на китайските власти на посещението в Тайван на председателя на Камарата на представителите на САЩ Нанси Пелоси е била непропорционална. Това изявление направи върховният представител на ЕС по външните работи и политиката на сигурност Жозеп Борел в интервю, публикувано в четвъртък от испанския вестник El Pais.

"Чух много високопоставени служители в администрацията на [Джо] Байдън да казват, че посещението е било лична инициатива“, каза той. "Отговорът на Китай беше непропорционален“.

"Светът има нужда САЩ и Китай да си сътрудничат“, добавя ръководителят на европейската дипломация. "Глобалните проблеми не могат да бъдат решени без сътрудничеството на двете велики сили. Защото без тях проблеми като изменението на климата нямат решение“. "И затова е много лоша новина, че Китай вече е напуснал масата за преговори за климата“, отбелязва Борел. "Но такава тясна връзка между икономиките на двете страни води до факта, че нито една от тях не иска абсолютно поражение на другата“.

Китай проведе поредица от учения в различни райони по крайбрежието си през изминалата седмица на фона на ескалацията на напрежението в Тайванския пролив след пътуването на Пелоси на 2-3 август до Тайпе, което предизвика остри критики от континентален Китай. Пекин многократно предупреди Вашингтон, че ще предприеме ответни мерки, ако се осъществи визитата на Пелоси, която заема третата по важност позиция в йерархията на правителството на САЩ.

Превод и редакция: Иван Христов