Преговарящите между Сърбия и Косово са постигнали споразумение на среща в Брюксел в сряда за разрешаване на спора за номерата на колите, което ще избегне ескалация. Това заяви върховният представител на ЕС по външните работи и политиката на сигурност Жозеп Борел.

"Имам удоволствието да съобщя, че основните преговарящи на Сърбия и Косово, с посредничеството на ЕС, се споразумяха за мерки за избягване на по-нататъшна ескалация и напълно се концентрират върху предложенията за нормализиране на отношенията“, написа Борел в Туитър. Той отбеляза, че Сърбия се е съгласила да спре издаването на табели с кодове на градове в Косово, а Косово обещава да спре опитите за насилствена пререгистрация на автомобили със сръбски номера.

"Ще поканя страните да обсъдят по-нататъшни стъпки през следващите дни“, каза Борел.

На 5 ноември косовските сърби се оттеглиха от всички институции на властта на страната. Сърбите предприеха такива мерки, след като от 22 ноември тази година косовските власти решиха да глобяват всички, които не сменят сръбските си регистрационни номера на коли с косовски. До 21 април 2023 г. глобите ще бъдат 150 евро, след което косовската полиция ще започне да конфискува автомобили със сръбски номера.

По-рано премиерът на Косово Албин Курти по искане на посланика на САЩ в Прищина Джефри Ховениер отложи с 48 часа влизането в сила на решението за налагане на глоби на сръбските жители на региона, които не са се променили техните сръбски регистрационни табели на автомобили. Сръбският президент Александър Вучич заяви, че преговорите между Белград и Прищина за намиране на решение на въпроса с регистрационните номера в Северно Косово не са довели до никакъв резултат, но Белград възнамерява да продължи диалога с Прищина, за да поддържа мира и стабилността в региона .