В рамките на срещите си с държавния глава на Сърбия Александър Вучич и косовския премиер Албин Курти, Върховният представител на Европейския съюз по външните въпроси и политиката за сигурност Жозеп Борел е призовал косовските сърби да се върнат незабавно в институциите на най-младата държава на Балканите. От Прищина той е поискал да хармонизира своите процедури за регистрационните номера с постигнатите по-рано споразумения по диалога и да започнат преговори за създаване на Общността на сръбските общини без по-нататъшно забавяне, предава Kosovа Online.  

"Тези ангажименти, поети в рамките на dиалога, остават валидни и обвързващи“, цитира думите на Борел пресслужбата на ЕС.

В рамките на срещите европейският дипломат е подчертал още, че и двете страни трябва да се ангажират конструктивно, да покажат готовност за компромис и да спазват ангажиментите си по диалога.

Както се посочва в разпространения текст, целта на срещите е била да се разрешат критичните предизвикателства в отношенията между Косово и Сърбия. Разговорите са били фокусирани върху подпомагането на страните да намерят спешно необходимите решения на настоящата криза с цел поддържането на мира и стабилността в региона.

Борел е допълнил, че е важно двете страни да се въздържат от всякакви едностранни действия.

"С войната в Украйна Европа не може да има нов конфликт на своя територия. Отговорност на страните е да го избегнат в името на собствените си граждани, които ще загубят най-много. Неизпълнението на задълженията и бързата ескалация ще имат вредни последици преди всичко за хората в Косово и Сърбия, върху европейското бъдеще и на двете страни и доверието в тях в очите на европейските и международните партньори“, заключава Борел.