Страните от Централна Азия и Европейският съюз искат да се придвижат към автономия и сами да избират стратегическите си партньори. Това заяви в петък в Самарканд Жозеп Борел, върховен представител на ЕС по външните работи и политиката на сигурност, на Международната конференция за взаимовръзката на Европейския съюз и Централна Азия, предава узбекското издание "Газета“.

"Подобно на нашите партньори в Централна Азия, ние в Европа също искаме да вървим напред към стратегическа автономия, за да имаме свободата да избираме с кого искаме да имаме връзки. Твърде голямата зависимост и липсата на избор са твърде скъпи“, заяви той.

"Ние уважаваме и признаваме естественото желание на нашите централноазиатски партньори да отхвърлят зависимостта от който и да е международен партньор, независимо от историята или географията. Подкрепяме правото на нашите приятели от Централна Азия да имат свобода на избор", добави ръководителят на европейската дипломация .

Според него "този тип връзки не трябва да бъдат изключителни". В същото време той уточни, че сътрудничеството с ЕС не трябва да вреди на други връзки, а да ги допълва.

В речта си Борел отбеляза, че Европейският съюз се превърна в основния чуждестранен инвеститор в страните от Централна Азия. "Без съмнение ние сме най-големият инвеститор в Централна Азия. През последните десет години страните от ЕС са инвестирали над 105 милиарда евро в страните от Централна Азия, което вече надхвърля 40% от общия размер на преките чуждестранни инвестиции в региона. Това е повече от Русия и Китай. И ние сме готови да направим повече", заключи Борел.