Събитията в Косово и нарастващото напрежение със Сърбия "застрашават години упорита работа“ за нормализиране на отношенията между Белград и Прищина, а оттеглянето на всички косовски сърби от местните институции на властта "не е решение на настоящите различия“ и може да доведе до ескалация на ситуацията. Това се посочва в разпространено изявление на Върховния представител на Европейския съюз по въпросите на външните работи и политиката на сигурност Жозеп Борел.

"Последните развития в отношенията между Косово и Сърбия застрашиха годините на упорита работа и постиженията във водения от ЕС диалог между Белград и Прищина и може също така да подкопаят ситуацията в региона и извън него. ЕС призовава и двете страни да се въздържат от всякакви едностранни действия, които може да доведат до увеличаване на напрежението“.

"Оттеглянето на косовските сърби от косовските институции на властта не е решение на настоящите различия и потенциално може да доведе до ескалация на ситуацията на място“, заключава дипломатът.

ЕС призовава косовските сърби да се върнат в местното управление и "да продължат да изпълняват задълженията си", казва Борел. Той също така призовава косовските власти да "изпълнят собствените си задължения и незабавно да удължат сроковете за пререгистрация на превозни средства в Косово" със сръбски регистрационни номера. "Въпросът с регистрационните номера трябва да бъде решен от страните чрез диалог“, уверява Борел. Освен това той призовава косовските власти да започнат процеса по създаване на Общността на общини с мнозинство сръбско население (ОСО), "чието създаване е правно задължение на Косово и неспазването му подкопава върховенството на закона, международната репутация и доверието в Косово“.

Испанецът предупреди, че докато поддържането на мира и реда е основен приоритет за Белград и Прищина, мисията на ЕС в Косово и силите КФОР "продължават да изпълняват задачите си за осигуряване на реда на място“.