Белгийско разследване на случаи на предполагаема корупция в Европейския парламент е "много тревожно“, заяви Върховният представител на ЕС по външните въпроси и политиката за сигурност  Жозеп Борел след проверки и арести, свързани с предполагаеми подкупи от Катар, предава Reuters.

Прокурорите претърсиха 16 къщи и иззеха 600 000 евро (631 800 долара) в Брюксел в петък като част от разследването. Оттогава на четирима души са повдигнати обвинения, а двама са освободени, поясниха прокурорите в изявление.

Те не са назовали нито един от заподозрените, отбелязва агенцията.

Европейският парламент съобщи през уикенда, че е спрял правомощията и задълженията на един от своите вицепрезиденти, гръцката социалистка Ева Кайли, в светлината на белгийското разследване.

"Със сигурност новините са много тревожни“, каза Борел пред репортери при пристигането си на среща на външните министри на ЕС. "Ние сме изправени пред някои събития, някои факти, които определено ме тревожат като бивш председател на Европейския парламент“.

Прокурорите казаха, че са подозирали от месеци, че държава от Персийския залив се опитва да повлияе на вземането на решения в Брюксел.

Източник, запознат със случая, каза, че тази държава е Катар. Официален представител на Катар отрече през уикенда обвиненията за възможно неправомерно поведение.

"Всяко свързване на катарското правителство със съобщените твърдения е неоснователно и сериозно дезинформирано“, увериха от Доха.

Гръцката социалистическа партия ПАСОК обяви в изявление, че изключва Кайли от редиците си.

Европейският парламент трябваше да гласува тази седмица предложение за удължаване на безвизовото пътуване в ЕС за граждани на Кувейт, Катар, Оман и Еквадор. Някои депутати предложиха дебатът и гласуването да бъдат отложени.