Запасите от оръжия на страните от ЕС са сериозно "изчерпани“ след изпращането на въоръжения в Украйна, предупреди върховният представител на ЕС по външните работи и политиката на сигурност Жозеп Борел, цитиран от европейската редакция на Politico.

По време на дебат със законодателите на ЕС, първият дипломат призова страните членки да попълнят арсеналите си, като каза, че най-добрият начин да го направят е "заедно“, защото това ще "излезе по-евтино“.

Борел също така призна, че ЕС е трябвало да започне да обучава украински войски преди една година, когато някои държави-членки призоваха за това, като предположи, че ако това се беше случило, "щяхме да сме в по-добра ситуация“.

Миналата седмица на неформална среща на европейските министри на отбраната в Прага беше обсъдена мисия за военно обучение на ниво ЕС в Украйна, както и по-добро обединяване на военното оборудване и ресурси.

През юли ЕС увеличи финансирането за военна подкрепа за Украйна с 500 милиона евро.

От началото на войната в Украйна ЕС предостави военна помощ на стойност около 2,5 милиарда евро на Киев чрез така наречения Европейски механизъм за мир, като част от оръжията идват от собствените запаси на страните.

Предупрежденията за изчерпване на запасите идват и от страни членки. Миналата седмица германският министър на отбраната Кристин Ламбрехт каза, че Берлин "достига границите на това, което можем да дадем от Бундесвера“.

През юли шестте най-големи страни в Европа не са предложили нова двустранна военна помощ на Украйна, според Института за световна икономика в Кил.