Пълномащабният конфликт в Европа вече не е фантазия, така че европейците трябва да намерят нови начини за финансиране на подготовката за потенциално по-широка война на континента.Това подчерта Върховният представител на Европейския съюз по външните въпроси и политиката за сигурност Жозеп Борел, предава Euractiv.

Коментарите на Борел са само част от поредица подобни предупреждения от военни и политически лидери на ЕС, съгласно които Русия може да предизвика конфликт с НАТО през следващото десетилетие.

"Несъмнено над нас е надвиснала война... и конвенционална война с висок интензитет в Европа вече не е фантазия“, обясни Борел в реч на икономически форум в Брюксел.

Той добави, че Русия заплашва Европа с военните си действия в Украйна и хибридните атаки срещу страните от Общността.

"Тя (войната) няма да започне утре, но не можем да отречем реалността“, отбеляза Борел. Испанецът призова за намиране на нови начини за увеличаване на инвестициите в отбраната.

"Нуждаем се от нов междуправителствен механизъм за финансиране... сравним с това, което създадохме по време на финансовата криза“, обясни той.

Върховният представител на ЕС също цитира нарастващия страх сред европейците от възможното връщане на власт на бившия президент на САЩ Доналд Тръмп, който заплаши да не защитава съюзниците от НАТО в Европа, които не харчат достатъчно за отбрана.

"Чадърът на САЩ, на който разчитаме от Студената война, може да не е отворен през цялото време. Може би, в зависимост от това кой е начело във Вашингтон, не можем да разчитаме на защитата на Америка“, алармира още Борел.