Хуманитарната инициатива на Русия за коледно примирие трябва да бъде придружена от "изтегляне на войски и военна техника от територията на Украйна“, в противен случай може да се разглежда като "опит да се спечели време за прегрупиране на войските“. Това мнение изрази Върховният представител на Европейския съюз по външните въпроси и политиката за сигурност Жозеп Борел на пресконференция в Мароко, излъчена от пресслужбата на Европейската комисия.

"Предложението на Русия (за 36-часово коледно прекратяване на огъня) не заслужава доверие. Трябва да видим конкретни неща и действия на място. Трябва да видим пълно прекратяване на военните атаки и пълно изтегляне на нейните войски и военна техника от територия на Украйна. Без тези действия едностранното прекратяване на огъня изглежда като опит да се спечели време за прегрупиране на войските им", подчерта ръководителят на европейската дипломация.

По-рано подобно изявление направи и председателят на Европейския съвет Шарл Мишел, който нарече руската инициатива за прекратяване на огъня "фалшива и лицемерна". В отговор Постоянното представителство на Русия в ЕС заяви, че идеите, които са в основата на Европейския съюз днес, се оказват чужди на съвременните европейски политици.

Заместник-председателят на Съвета за сигурност на Руската федерация Дмитрий Медведев написа в петък в своя канал в "Телеграм“, че Киев, отхвърляйки коледното примирие, предложено от Москва, е отхвърлил "ръката на християнското милосърдие“. Въпреки това, добави той, за руските военни в тази ситуация "има по-малко проблеми и хитрости". Медведев отбеляза, че съжалява за хората, които са загубили възможността да посетят църква за Коледа, която част от православните християни отбелязват на 7 януари.

В четвъртък пресслужбата на Кремъл съобщи, че президентът на Русия Владимир Путин е възложил да се въведе режим на прекратяване на огъня по цялата фронтова линия в Украйна, считано 12:00 часа на 6 януари до 00:00 часа на 8 януари. По-късно министърът на отбраната на Русия Сергей Шойгу издаде и съответната инструкция. На свой ред украинските власти отхвърлиха идеята за временно прекратяване на огъня, а двете страни си размениха взаимни обвинения в обстрели.