Върховният представител на Европейския съюз по външните работи и политиката на сигурност Жозеп Борел увери, че Общността разполага с достатъчно средства за финансиране на военните доставки за Украйна, предава РИА Новости.

"Има достатъчно пари. Не се тревожете за тях", подчерта Борел, коментирайки твърденията за изчерпването на средствата за компенсиране на военните доставки за Киев.

Миналата седмица изданието Politico съобщи, че ЕС не е в състояние централизирано да покрие всички разходи на страните членки, предоставящи военна помощ на Украйна. Според информацията на редакцията държавите подават твърде много молби за възстановяване на разходи, а средствата на съответния фонд са ограничени. Изданието съобщи, че недостигът на средства е разгневил Полша - един от най-големите донори на оръжия за Украйна. Известно време Варшава блокираше решението, но в крайна сметка се съгласи да покрие 46% от направените разходи.

Очаква се в рамките на деня външните министри на ЕС ще одобрят шестия транш от военна помощ за Киев, той ще бъде в размер на 500 милиона евро. Така общата сума, която Брюксел отпуска на Украйна, ще достигне до 3,1 милиарда евро. Средсатвата се отпускат от т. нар. Европейски фонд за мир, за да компенсират частично разходите на страните от ЕС за вече извършени военни доставки за Украйна.